villa ar, Riyadh

Orange Architects is delighted to present a luxurious villa with the highest standards of comfort and excitement. Villa AR is an outspoken example of the modern way of high-end family living in the Middle East. The spacious layout of the villa is the result of synergy between local traditions and innovative contemporary architecture.

 

In the vision of Orange the villa is the ultimate architectural design challenge. In consultation with our client, we aim to offer individual solutions tailored to personal wishes and desires. The villa lends itself to architectural experimentation, but also to design for ultimate comfort.

The cantilevering volumes create luscious outdoor shaded areas

The concept for villa AR is based on a clear vision how to integrate the interior and exterior spaces of the villa, and how to stack the different floors on top of each other; maximizing both living- and outdoor space. This concept leads to a totally free ground floor plan, with no visual boundaries and fluent gradual transitions from interior to exterior, mostly covered by two large canopies; one on the first floor and one on the second floor. These canopies, with their firm overhang create shadow and thereby a livable climate on every floor.

The first floor is the first canopy, where the family suites are situated. Here we use the more private program of the villa to build a maximum volume, with patios and a void being cut out. All suites are set up as fully functional and spatial independent cells, organized around there own private exterior space.

The main void functions as a traditional wind tower. It lets daylight in and makes the air circulate through the villa, generating a natural stream of fresh air.

The top floor is the Club; The centerpiece of the villa; located on the roof. To create a maximum theatrical effect the entrance to the club is positioned in the basement of the villa. From here an elevator takes you up to an area for relaxation. Different in- and outdoor spaces, with a cigar lounge, a bar and a gym are melted together for ultimate enjoyment.

The villa lends itself to architectural experimentation, but also to design for ultimate comfort
Project Details
  • Site
  • Riyadh, Saudi Arabia
  • Client
  • Private
  • Design
  • 2015
  • Size
  • 1.850 m2
  • Program
  • Private villa
  • Assignment
  • Commission
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Michiel Hofman, Mario Acosta, Fabian van den Bosch, Olga Chulkova, Barbara Dujardin, Kristina Jasutiene, Paul Kierkels, Joel Langeveld, Martin Loureiro, Jibril Omari, Rutger Schoenmaker, Aleksandra Skomorochow, Elena Staskute
  • Advisors
  • ABT
  • Visuals
  • A2Studio