the bow, Amsterdam

A second residential building called ‘The Bow’ has been designed beside ‘The Line’ in the new district of Overhoeks in Amsterdam-Noord. The design is for a monolithic brick building with two graceful notches on both sides, forming green oases that strengthen the residential quality of the building.

The building is oriented in all directions, ensuring that all sides are vibrant and programmed. The notches allow plentiful daylight to enter the relatively deep floor plan. The introduction of curved and rounded corners lends the rectangular volume a metropolitan feel.

The introduction of curved and rounded corners lends the rectangular volume a metropolitan feel

The top floors of the building are recessed to create spacious roof terraces on these levels. Sufficient daylight is therefore able to reach into the adjoining blocks and down to street level.

A spacious lobby connects the entrance area of the building to the gardens. Moreover, an adjoining shared living room offers the possibility of using the ground floor in a varied manner. A commercial space is planned on Docklandseweg. The over one hundred apartments are organized around three points of vertical circulation. This arrangement and the stepped floors result in a varied housing typology, with a variety of apartment sizes.

The refined brickwork facades, which have a relief surface and gradually change colour from top to bottom, lend the design a well-crafted appearance. The facades are composed of a palette of four colours of brick, with a colour gradient that changes from grey-brown on the ground floor to cappuccino and to gleaming white on the penthouse level. Balconies and balustrades complete the metropolitan character of the block with the introduction of long lines, adding an extra layer of ornamentation to the block.

The facades are composed of a palette of four colours of brick, with a colour gradient that changes from grey-brown on the ground floor to cappuccino and to gleaming white on the penthouse level
Project Details
  • Site
  • Overhoeks, Amsterdam, The Netherlands
  • Client
  • Amvest
  • Design
  • 2017 >
  • Size
  • 12.240 m2
  • Program
  • Housing
  • Assignment
  • Commission
  • Team
  • Jeroen Schipper, Bas Kegge, Mario Acosta, Angeliki Chantzopoulou, Dirk Hovens, Lars Fraij, Max Hissink, Athanasia Kalaitzidou
  • Urban Planner
  • Geurst & Schulze
  • Advisors
  • dioCON, Mabutec, DGMR, Basalt, Bureau Sant en Co
  • Contractor
  • Kondor Wessels Amsterdam
  • Visuals
  • Orange Architects
Publications
Architectenweb
IJ Magazine, no. 2

'JSA Architecten', Alexandra Onderwater, pp 56-57