noorderkaap, Amsterdam

The Noorderkaap project consists of 2 luxurious apartment buildings on the North shore line of the IJ in Amsterdam, on one on the most prominent locations of the new Buiksloterham development. With the design we want to pay tribute to both the industrial past of the area, as to new opportunities that come with the explicit beacon position of the towers, within the future development of the area.

The prominent location of the two apartment buildings that Orange designed for the new Buiksloterham development.

With the design we want to pay tribute to both the industrial past of the area, as to new opportunities that come with the explicit beacon position of the towers, within the future development of the area

The architectural concept for both buildings consists of an open and rational concrete structure in the lower levels of the tower, topped with an extravagant and sculptural ‘hat’ of cor-ten steel. By this we are able to emphasize both the quality of living in the lower levels of the building, as on the higher floors. On all levels there will be one or two apartments per floor maximum.

In the lower part of the building the apartments are set up horizontally, as panoramic free plan types, with full and unrestricted view on the water and the center of Amsterdam in front. In the higher part of the tower the apartments have double high windows, emphasizing the vertical quality of the apartments, generating unrestricted views on the Dutch skies. By this we are able to offer unique apartments on every floor, instead of a concept with lesser valued apartments in the plinth of the building and higher priced penthouses on top.

To maximize this concept we designed the apartments in the concrete plinth with generous balconies, hanging from the building structure as large platforms. In the top of the building the outside space is designed as loggias or sheltered balconies within the niches of the sculptural façade, anticipating on the windy climate on this location. The standard size of the apartments varies between 200 and 330 m2 net, excluding approximately 30 m2 of balcony area per apartment.

In the materialization of the buildings we aim on blending in with the ‘industrial shipping yard background’ of the area. The white concrete facades with the rusty steel tops create an iconic, generous and natural appearance, emphasizing them as new beacons on the waterside.

By strongly focusing on the context and history of the site, robust and industrial apartment buildings are shaped, that will withstand the test of time. A collective heat-cold storage system in combination with floor heating will provide the necessary comfort in the apartments. The roofs of the sculpturally designed blocks consist of enclosed terraces and green roofs with solar panels. A green roof above the underground parking ensures that the building volumes are free standing in an attractive park-like setting along the IJ.

Project Details
  • Site
  • Amsterdam, The Netherlands
  • Client
  • Kop Grasweg cv (Amvest, Hurks)
  • Design
  • 2016 >
  • Size
  • 3.018 m2
  • Program
  • Housing
  • Assignment
  • Commission
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Gloria Caiti, Casper van Leeuwen, Michal Marcinkowski, Erika Ruiz, Elena Staskute
  • Advisors
  • Van Rossum, Nieman, IGG, Delva Landscape Architecture & Urbanism
  • Visuals
  • Vero Visuals