holiday home, Texel

Located on the beautiful island of Texel, only a ten-minute walk from the North Sea, the Holiday Home provides a cosy but distinctive stay. The solid yet sculptural interior, which is covered by the black wooden shell, creates a strong contrast between the warm inside and bold outside.

Large windows on the south side extend the living room out onto the covered terrace and further into the garden, fully integrating the tiny house into its natural surroundings.

Solid yet sculptural, tiny but flexible, the Holiday Home provides a cosy and sustainable stay

The building was designed inside out. Instead of creating a set of small rooms, we focused on the double use of spaces, starting from the fixed elements and designing the space around it. Like a treehouse, the ‘furniture-core’ facilitates the sleeping zone, kitchen, library, study zone, storage and entresol. What is a library during the daytime becomes a bedroom suite at night. Use the space when you need it!

The tiny holiday home was designed using sustainable solutions: nearly invisible solar panels on the roof, natural ventilation, a concrete floor in the interior which acts as a thermal mass, highly insulated roof, walls and windows. The holiday home truly enhances the well-being and health with a complete wooden finishing, optimal daylighting through large windows, a big terrace and lots of greenery around the building.

Project Details
  • Site
  • De Koog, Texel, The Netherlands
  • Client
  • Private
  • Design
  • 2018 >
  • Size
  • 70 m2
  • Program
  • Private house
  • Assignment
  • Commission
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Vera Ciliberti, Eric Eisma, Paul Kierkels, Panagiotis Seltsiotis, Elena Staskute
  • Advisors
  • Ingenieursbureau Dijkstra
  • Contractor
  • Cor Koper Bouwbedrijf
  • Visuals
  • A2Studio