holiday home, Texel

Located on the beautiful island of Texel, only ten minutes walk from the North sea, the Holiday Home provides a cozy but distinctive stay. The solid yet sculptural interior, that is covered by the black wooden shell, creates an outspoken contrast between the warm inside and bold outside.

While large windows on the south side extend the living room to the covered terrace and further to the garden, the tiny house is fully integrated in its natural surroundings.

Solid yet sculptural, tiny but flexible, the Holiday Home provides a cozy and sustainable stay

The building was designed inside out. Instead of creating a set of small rooms, focus was put on double use of spaces. Starting from the fixed elements and designing the space around it. Like a tree house, the ‘furniture-core’ facilities the sleeping zone, kitchen, library, study zone, storage and entresol. For example, what is a library at day time becomes a bedroom suite at night. Use the space when you need it!

The tiny holiday home was designed applying sustainable solutions: nearly invisible solar panels on the roof top, natural ventilation, use of a concrete floor in the interior which acts as a thermal mass, highly insulated roof, walls, and windows. The holiday home truly enhances the well-being and health with a complete wooden finishing, optimal daylighting through large windows, a big terrace and lots of greenery around the building.

Project Details
  • Site
  • De Koog, Texel, The Netherlands
  • Client
  • Private
  • Design
  • 2018 >
  • Size
  • 70 m2
  • Program
  • Private house
  • Assignment
  • Commission
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Vera Ciliberti, Eric Eisma, Paul Kierkels, Panagiotis Seltsiotis, Elena Staskute
  • Advisors
  • Ingenieursbureau Dijkstra
  • Contractor
  • Cor Koper Bouwbedrijf
  • Visuals
  • A2Studio