de schipper, Rotterdam

For a striking location on the Coolhaven waterside in Rotterdam an iconic tower has been designed. Surrounded by three monuments – restaurant De Machinist, the Parksluizen pumping station and residential complex Puntegale – the tower will accomodate public functions in its plinth and 56 apartments for vital elderly people and several collective facilities on the upper floors. The public space around the new tower is also part of the project.

The quay forms a pedestrian promenade and is part of the so-called Rondje Coolhaven. The quay ends at the terrace of the new Zeecafé. The connection to Willem Buytewechstraat is solved via generous stairs. The Viskantine will give the quay an urban quality for warm summer evenings.

De Schipper is tough on the outside but soft on the inside

De Schipper & De Machinist form an ensemble, embracing a central public space that will become the new beating heart of the Coolhaveneiland-neighborhood: The Deck.

The Deck, which is located on top of a parking garage, is suitable for a wide range of activities. Here residents and neighbors meet. There is room for spontaneous encounters, but also for organized activities, either by De Machinist or the daycare facility. A few large trees that grow up from the parking garage level through the openings in the deck supply a pleasant shade on warm days.

The plinth of De Schipper is transparent and connects to the higher level of the street and the lower level of the quay. Anyone who enters De Schipper, enters the warm heart. This is where the Zeecafé, the facilities of De ZorgButler and other functions that strengthen social cohesion are located. The entrance for the apartments, the Care Hub and the espresso bar are located on the street side.

De Schipper is tough on the outside but soft on the inside. On top of the plinth, which has a concrete structure, a fully sustainable wooden structure is erected. The facade consists of two layers. The inner facade is built up out of wood and glass. The second skin of (partly) recycled metal folds around it, leaving space in between for generous balconies. This second skin is flexible and offers possibilities for innovations in the field of sound, energy and nature.

The skin, which looks uniform from a distance, is made up of elements that subtly differ from each other, according to their function. In addition to the closed metal panels, there are panels with plants, panels with PV cells and panels that cover nesting boxes for birds and other fauna. The dark-colored second skin gives the building a nautical character and contrasts beautifully with the concrete facades of the pumping station and the brickwork material of De Machinist.

Project Details
  • Site
  • Rotterdam
  • Client
  • Stebru & Dudok Groep
  • Design
  • 2020
  • Size
  • 5.900 m2
  • Assignment
  • Tender
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Kapilan Chandranesan, Angeliki Chantzopoulou, Eric Eisma, Dirk Jansen, Athanasia Kalaitzidou, Paul Kierkels, Anna Kolasa, Elena Staskute.
  • Collaboration
  • LapLab
  • Advisors
  • BreedID
  • Visuals
  • Beauty & The Bit, Orange Architects