Bureau

Ons bureau is gevestigd in het centrum van wereldhavenstad Rotterdam. Van oudsher een stad van nationale en internationale handel, een stad met lokale en internationale bewoners. Dit is onze bakermat en met Rotterdam delen wij de identiteit van ons bedrijf: creatief, ‘hands on’, mee-denkend en internationaal: welkom bij Orange Architects!

Werkvelden

Orange Architects is een multidisciplinair en internationaal opererend ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw, interieur en buitenruimte, dat wordt geleid door Patrick Meijers en Jeroen Schipper. Beide partners zijn opgeleid als architect en stedenbouwkundig ontwerper aan de Technische Universiteit Eindhoven in de volle breedte van het ontwerpvak. De opgaven waar binnen Orange Architects aan wordt gewerkt variëren van haalbaarheidsstudie tot volledige opdracht en van globaal stedenbouwkundig plan tot gedetailleerd interieurontwerp. In de afgelopen 25 jaar zijn in opdracht van private en publieke partijen uiteenlopende plannen gemaakt, waarvan er inmiddels meer dan 35 gerealiseerd zijn en nog eens 25 in voorbereiding of in uitvoering zijn.

Mensen

In al onze projecten staat de mens centraal. Wij willen niet alleen aansprekende bouwwerken realiseren, maar vooral inspirerende leefomgevingen creëren. Omgevingen waar je goed kan wonen, werken en ontspannen. De uitdagende opgave en de grote transitie waar wij de komende jaren voor staan is ons inziens vooral een kans om duurzame, aantrekkelijke en goed geprogrammeerde stadslandschappen te maken; leefomgevingen die niet monofunctioneel en exclusief, maar juist multifunctioneel en voor iedereen toegankelijk zijn.

Houding

Orange Architects ontwikkelt aantrekkelijke, conceptueel geavanceerde en spitsvondige antwoorden op complexe ruimtelijke opgaven. Een rationele grondhouding, die ons kenmerkt als ingenieurs, wordt gecombineerd met sensitiviteit voor de context, de lokale cultuur, de wensen van de opdrachtgever en de toekomstige gebruikers van het project. Orange Architects transformeert met kennis en kunde uiteenlopende ideeën, dromen en wensen van opdrachtgevers in inspirerende en duurzame leefomgevingen.

Ontmoet de mensen

Izabela Habowska BSc

stagiair

Izabela Habowska BSc

stagiair

“Alles is een reden”

Izabela (PL) is afgestudeerd architect ingenieur en behaalde haar bachelor aan de West Pomeranian University of Technology in Polen. Tijdens haar studie nam ze deel aan Erasmus-uitwisselingen aan de TU Dordtmund en aan de CEU San Pablo in Madrid – om meer te ontdekken over de (culturele) verschillen in waarneming van architectuur en studie. Tijdens haar tussenjaar besloot Izabela om de relatie tussen architectuur, cultuur en klimaat verder uit te diepen door te gaan backpacken. Sinds 2021 is Izabela onderdeel van team Orange.

Kapilan Chandranesan MSc

junior architect

Kapilan Chandranesan MSc

junior architect

“Architectuur is slechts een achtergrond voor het echte leven”

Kapilan (IN) behaalde zijn bachelordiploma aan de School of Architecture and Planning in Chennai, en zijn masterdiploma aan de TU Eindhoven. Zijn afstudeerproject ‘The Raumplan Theater’, dat de ruimtelijke en belevingskwaliteiten van architectuur onderzoekt, werd in 2018 genomineerd voor de Archiprix NL. Eerder werkte hij bij Vastu Shilpa Consultants, het bureau van Balkrishna Doshi in Ahmedabad, en bij CnT Architects in Bangalore. Kapilan werkt sinds 2017 bij Orange Architects.

Angeliki Chantzopoulou MEng

medior architect

Angeliki Chantzopoulou MEng

medior architect

“Kwaliteit zit in het vasthouden aan elk detail”

Angeliki (GR) behaalde een Master’s degree in Architecture Engineering aan de National Technical University of Athens. Tijdens een internationale uitwisseling als onderdeel van haar opleiding studeerde ze aan de Technische Universiteit van Krakau. Ze deed kennis op van verschillende schaalniveaus, deed onderzoek, strategieontwikkeling en experimenteerde met diverse materialen en technieken. Haar studies en verschillende werkervaringen verbreedden haar interesse en ervaring in architectuur, stedenbouw, modelbouw en kunst. Ze kwam in 2017 bij ons team.

María Gómez Garrido MSc

junior architect

María Gómez Garrido MSc

junior architect

“Samen staan we sterker, samen gaan we verder”

María (ES) behaalde haar masterdiploma in Architectuur en Stedenbouw aan de Universiteit van Granada. Na haar afstuderen deed ze werkervaring op bij diverse bureaus in Spanje en Nederland, waaronder van 2017 tot 2019 bij  Orange Architects. In 2020 behaalde ze haar 2e master in Sustainable Design and Bioclimatic Architecture aan de Universiteit in Barcelona. In haar thesis focuste ze zich op ontwerp – met de klimaat, maatschappelijke en economische impact van architectuur als uitgangspunt. Maria is sinds 2021 weer deel van team Orange en maakt zich hard voor een meer duurzame, gezonde en veerkrachtige manier om stedelijke landschappen te ontwerpen.

Max Hissink BSc

junior architect

Max Hissink BSc

junior architect

“Pas als een ontwerp echt gebouwd is, laat het zijn ware schoonheid zien”

Max (NL) is sinds 2017 onderdeel van het team. Het proces van het realiseren van een gebouw is net zo belangrijk als het maken van de eerste schets in zijn visie. Om deze reden heeft er dan ook voor gekozen om eerst een opleiding Bouwkunde in Den Haag te volgen. Hierna is hij begonnen aan zijn opleiding aan de Rotterdamse academie voor architectuur en stedenbouw, waarvan hij nu aan zijn laatste jaar bezig is.

Marlene Hamacher MSc

junior architect

Marlene Hamacher MSc

junior architect

“Maatwerk met aandacht voor detail” 

Marlene (DE) behaalde haar Master’s Degree in Architectuur aan de TU Delft bij de leerstoel “Interiors Buildings Cities”. Tijdens haar studie deed zij ervaring op in het buitenland aan de Istanbul Technical University en tijdens een workshop met B.V. Doshi in Ahmedabad. Haar afstudeerproject is een exploratie van de karakteristieken van een hedendaagse stedelijke instelling, zorgvuldig geplaatst in de historische context van Delft. Marlene’s aandacht gaat uit naar subtiele interventies met oog voor context en detail. Sinds 2021 werkt zij bij Orange Architects.

Dirk Hovens MSc

junior architect

Dirk Hovens MSc

junior architect

“De enige allesomvattende omschrijving van een gebouw is het gebouw zelf”

Dirk (NL) studeerde architectuur aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst. Zijn afstudeerproject richtte zich op de beleving, het verhaal en betekenis van een plaats in tegenstelling tot de Non-Place. Tijdens zijn studie en werkperiode heeft hij zich zowel gericht op de conceptuele kant van de architectuur als de praktische realiteit van het maken van een gebouw. Binnen de architectuurpraktijk is het zijn passie om deze disciplines samen te brengen. Dirk is deel van het team sinds 2017.

Dirk Jansen MSc

junior architect

Dirk Jansen MSc

junior architect

“Van groot naar klein, van klein naar groot”

Dirk (NL) studeerde eind 2018 af aan de Technische Universiteit van Eindhoven en behaalde hiermee zijn masterdiploma Architectural Building and Planning. Gedurende zijn studie heeft hij veel praktische ervaring opgedaan – mede door zijn stage – en is hierna afgestudeerd met een gecombineerd stedenbouw- en architectuurproject. Dit project heeft geresulteerd in een doordacht ontwerp dat bijdroeg op verschillende vlakken binnen de architectuur. In 2019 startte Dirk binnen het voormalige JSA en is nu trots onderdeel van het Orange Architects.

Athanasia Kalaitzidou MEng

junior architect

Athanasia Kalaitzidou MEng

junior architect

“Ieder architectuurproject is een unieke creatieve uitdaging, een verhaal om te vertellen”

Athanasia (GR) behaalde in 2017 haar masterdiploma in Architecture Engineering aan de Aristoteles Universiteit in Thessaloniki. Tijdens haar studie verwierf ze zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden op het gebied van architectonisch ontwerp. Haar afstudeerscriptie richtte ze zich op het idee van multi-zintuiglijk ontwerp en het belang van atmosfeer in architectuur. Haar tools: een methodologische benadering en een blijvend esthetisch begrip. Haar passie: het creëren van atmosfeer, mood en storytelling door concept en ontwerp. Sinds 2018 werkt Athanasia bij Orange Architects.

Bas Kegge MArch

senior architect

Bas Kegge MArch

senior architect

“Architectonische rijkdom vergroot het bewustzijn van een plek.”

Bas (NL) studeerde architectuur aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam en werkt sinds 2017 bij het bureau. Bas is allround architect met ervaring in alle ontwerpfasen – opgedaan bij verschillende architectenbureaus in Nederland. Hij leidde en werkte aan verschillende woningbouwprojecten, onderwijsgebouwen en gebouwen voor gezondheidszorg. Als projectleider combineert hij architectonische en technische kennis met organisatorische vaardigheden om een team effectief te leiden.

Paul Kierkels MSc

senior architect

Paul Kierkels MSc

senior architect

“Ieder detail is belangrijk”

Paul (NL) stapte in 2003 voor het eerst binnen bij JSA (jeroen schipper architecten) als stagiair. Nadat hij in 2006 afstudeerde als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven, vervolgde hij zijn professionele carrière bij het bureau. Ondanks enkele uitstapjes in de loop der jaren, bleven de ambitieuze benadering en de fijne werksfeer van het bureau trekken. Paul maakte het ontstaan van Orange Architects van dichtbij mee, en is er trots op onderdeel uit te maken van het diverse team van Orange Architects.

Midas van Boekel MSc

medior architect

Midas van Boekel MSc

medior architect

“Buildings are gifts, and because they are, we must pass them on.”

Midas (NL) studeerde aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, waar hij in 2019 zijn mastertitel behaalde met een voorstel voor nieuwe woonvormen voor senioren in vroeg-naoorlogse woonwijken op het platteland.  Vanuit theoretisch onderzoek gecombineerd met zijn technische achtergrond, werkt hij het liefst aan het ontwerp én realisatie van vernieuwende gebouwen. Midas is onderdeel van Orange Architects sinds 2021.

Anna Kolasa MEng

architect trainee

Anna Kolasa MEng

architect trainee

“Architectuur is een taal die ons allen verbindt”

Anna (PL) behaalde haar mastertitel aan de Gdańsk University of Technology. Tijdens haar studie deed ze internationale ervaring op tijdens uitwisselingsprogramma’s in Spanje (ETSAM) en België (UAntwerpen) en nam ze deel aan een urban workshop in Egypte (Cairo University). Haar master thesis onderzoekt de betekenis van ruimte waar een stad en haar water samenkomen – en richt zich op de aanpassing van het industriële erfgoed van de havenstad Gdynia. Anna gelooft dat transformatie van architectuur niet minder belangrijk is dan het creëren van nieuwe ruimtes. Anna is sinds begin 2020 onderdeel van team Orange.

Paulina Kurowska MEng

junior architect

Paulina Kurowska MEng

junior architect

“Goede architectuur is voor iedereen”

Paulina (PL) is aan het begin van 2020 afgestudeerd aan de Technische Universiteit in Silezië. Tijdens haar studie heeft ze praktische en theoretische kennis opgedaan op diverse gebieden van architectuur. Haar master thesis focust op het gemeenschappelijk wonen, waar ze de harmonie tussen architectuur en menselijke behoeften heeft proberen te vinden. Ze heeft internationale werkervaring opgedaan bij verschillende bureaus in Spanje, Portugal en Nederland. Na haar stage in 2019 bij Orange Architects, is Paulina in 2021 weer terug gekomen bij het bureau.

Tess Landsman MSc

senior architect

Tess Landsman MSc

senior architect

“Met aandacht voor elkaar”

Tess maakt er sinds 2016 bij JSA professioneel een feestje van, met veel betrokkenheid en resultaatgerichtheid. Tess studeerde af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven waar zij met een duurzaamheidscertificaat haar ambities duidelijk maakte. Als echte teamspeler werkt ze vol enthousiasme met haar collega’s binnen Orange Architects en haar partners daarbuiten aan een volhoudbare leefomgeving.

Casper van Leeuwen MSc

medior architect

Casper van Leeuwen MSc

medior architect

“Ontwerp wordt krachtig als een idee op de juiste manier vertaald wordt in een gebouwd object”

Casper (NL) studeerde architectuur aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAVB). Daarvoor studeerde hij bouwkunde, ook in Rotterdam. De eerste jaren van zijn carrière heeft hij waardevolle ervaring opgedaan bij een architectenbureau dat gefocust is op bouwkunde. Casper maakt deel uit van Orange Architects sinds 2016.

Rik Meijer MSc

junior architect

Rik Meijer MSc

junior architect

“Vanuit de specificiteit van de plek”

Rik (NL) studeerde in 2019 met lof af aan de Technische Universiteit in Delft voor de master Architecture, Urbanism & Building Sciences. Binnen het onderwerp ‘Unbuilding Walls’ ontwierp Rik een gebouw reagerend op de sociaal-stedenbouwkundige complexiteiten veroorzaakt door de voormalige Berlijnse muur. Binnen dit thema werkte hij ook mee aan de Biënnale van Venetië in 2018. Een onderzoek naar de leercurve van reconstructie in zijn geboortestad Enschede vormde de basis voor een architectonisch voorstel als afsluiter voor de wederopbouw van Roombeek.

Patrick Meijers MSc

partner-architect

Patrick Meijers MSc

partner-architect

“Luister aandachtig, denk groots, maak lokaal, wees nieuwsgierig en ontwerp met passie”

Patrick (NL) is opgeleid als architect en stedenbouwkundig ontwerper aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn afstudeerproject werd bekroond met een eerste prijs in de wedstrijd “Bouwen in 2097” en ontving een eervolle vermelding voor de Archiprix (beste nationale afstudeerproject) in 1998.

Tijdens zijn studie werkte Patrick voor Architectuur Producties in Eindhoven, waar hij bekend raakte met digitale visualisaties. Hierop volgde een korte periode bij M3H in Amsterdam, waarna Patrick in 1999 A2STUDIO oprichtte in Rotterdam – een visualisatie- en animatiestudio. In 2002 startte hij samen met Ilse Castermans CIMKA architecten. Sindsdien zijn de projecten van CIMKA meerdere keren genomineerd en hebben ze meerdere prijzen gewonnen, waarvan Europan6 en Europan7 de meest prominente waren.

In 2010 richtte Patrick Orange Architects op, samen met Jeroen Schipper – aanvankelijk met een geheel buitenlands portfolio. Het eerste gerealiseerde gebouw van Orange Architects, ‘the Cube’ in Beirut, is in 2016 bekroond met de CTBUH Award, voor beste Hoogbouw project in de regio Midden Oosten en Afrika.

Patrick Meijers gaf tal van lezingen over het vakgebied zowel internationaal als in Nederland.

Julija Osipenko MSc

medior architect

Julija Osipenko MSc

medior architect

“Architectuur gaat over het vasthouden van wat belangrijk is maar daarnaast openstaan voor verandering”

Julija (LT) behaalde een bachelor in architectuur aan de Gediminas Technische Universiteit in Vilnius, gevolgd door een master aan de TU Delft in 2016. De methodologische aanpak van haar afstudeerstudio Complex Projects vereiste het werken op verschillende schaalniveaus en het reflecteren op een brede culturele, sociale en politieke context. Tijdens haar stages in Vilnius en Westport (USA) maakte ze kennis met verschillende stadia van het ontwerpproces, van conceptueel denken tot bouwtechniek. Julija kwam in 2016 bij het team.

Eleni (Lena) Papanikolaou, MEng

junior architect

Eleni (Lena) Papanikolaou, MEng

junior architect

“Het creëren van iets nieuws is een bijzondere vaardigheid, een intrigerend vermogen dat evolueert vanuit originaliteit en perspectieven.”

Lena (GR) rondde in 2020 haar Master in Architecture Engineering af aan de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki. Haar interesse voor woningbouw, die duidelijk blijkt uit haar afstudeerscriptie ‘Polykatoikia’, komt voort uit het gegeven dat het huis de meest voorkomende, gevarieerde en alomtegenwoordige architectonische vorm is. Ze vindt dat het ontwerpproces zowel speels als bedachtzaam moet zijn en is geïnteresseerd in verhalen die voortkomen uit ruimtelijke verkenningen. Lena startte hier in 2020 als stagiair en werkt sinds 2021 als junior architect bij Orange.

Jeroen Schipper MSc

partner-architect

Jeroen Schipper MSc

partner-architect

“Het idee is essentieel, maar alleen de zinnenprikkelende belichaming ervan maakt architectuur ontvankelijk, vanzelfsprekend en waardevol”

Jeroen Schipper (NL) is opgeleid als architect en stedenbouwkundig ontwerper aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij in 1990 is afgestudeerd. In 1994 is aan hem een werkbeurs toegekend, door het Fonds voor Beeldende Kunsten en Bouwkunst. Dit vormde de start voor zijn eigen bureau, onder de naam JSA | jeroen schipper architecten, waarmee hij 25 jaar, tot de fusie met Orange Architects in 2020, aan een veelvoud van uiteenlopende projecten heeft gewerkt.

Orange Architects is door Jeroen Schipper, Patrick Meijers en Michiel Hofman (partner tot 2016) in 2010 opgericht, aanvankelijk met een geheel buitenlandse portfolio. Het eerste gerealiseerde gebouw van Orange Architects; ‘The Cube’ in Beirut, is in 2016 in Chicago bekroond met de CTBUH Award, voor beste Hoogbouw project in de regio Midden Oosten en Afrika.

Sinds medio 2021 is Jeroen door de Gemeente Amsterdam aangesteld als stedenbouwkundig en architectonisch supervisor voor het projectgebied Overamstel. Daarvoor was hij 5 jaar voorzitter van Subcommissie III van de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam (van 2012 t/m 2016) en 6 jaar lid van de Welstandscommissie in Rotterdam (van 2004 t/m 2009). Sinds 1990 geeft Jeroen les op diverse architectuurscholen in Nederland (Rotterdam, Delft, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven) en heeft hij talloze lezingen gegeven over het vakgebied, zowel in Nederland als daarbuiten.

 

Elena Staskute MSc

medior architect

Elena Staskute MSc

medior architect

“Kijk, leer, droom en maak het tastbaar”

Elena (LT) heeft in 2020 haar studie aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam afgerond. Eerder studeerde ze architectuur aan de Polytechnische Universiteit in Valencia en de Gediminas Technische Universiteit in Vilnius. Na het behalen van haar BSc-diploma in Vilnius, deed ze waardevolle internationale ervaring op bij architectenbureaus in New Jersey en New York. Elena werkt sinds 2015 bij Orange Architects.

Anouk van der Steenoven

officemanager

Anouk van der Steenoven

officemanager

“Het leven is veel te kort om vieze dingen te eten”

Anouk (NL) is afgestudeerd als directiesecretaresse aan Schoevers te Rotterdam en als Allround Mediamaker (DTP) aan het Grafisch Lyceum Rotterdam. Een ongebruikelijke combinatie, maar een die vaak nog van pas komt bij Orange Architects. Na haar studies heeft ze als secretaresse en officemanager gewerkt bij diverse organisaties. Sinds 2017 werkt ze met veel plezier bij Orange Architects.

Irina Vaganova MSc

medior architect

Irina Vaganova MSc

medior architect

“Iedere dag valt er wel iets te leren om je ideeën krachtiger te maken”

Na het behalen van haar Masters diploma en het opdoen van de nodige ervaring, vestigde Irina zich als zelfstandig architect in Rusland en verkreeg zij haar lidmaatschap van de Russische bond van architecten. Om haar ambities waar te maken en haar horizon te verbreden verliet ze haar praktijk voor Europese ervaring. Ze verdiepte haar kennis verder aan de TU-Eindhoven waar ze afstudeerde als MSc in architectuur. Voordat ze in 2017 ging werken bij Orange Architects, werkte Irina bij diverse Nederlandse bureaus waar ze haar Nederlandse ontwerpbenadering combineerde met haar kennis van het Russische bouwproces.

Florentine van der Vaart MSc

medior architect

Florentine van der Vaart MSc

medior architect

“Een plek creëren die mensen samenbrengt”

Florentine (NL) is afgestudeerd als architect aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en als interieurarchitect aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Die verschillende disciplines samen dragen in haar ogen bij aan de kwaliteit van een ontwerp. Het één sluit het ander niet uit. Samen zijn ze sterk en aan elkaar verbonden! Bij diverse architectenbureaus heeft Florentine ervaring opgedaan in het ontwerpen van interieurs, scholen, hotels, distributiecentra en woongebouwen. Sinds 2017 werkt Florentine met trots bij Orange Architects.

Eline Kleijnen BA

pr & communicatie

Eline Kleijnen BA

pr & communicatie

“There’s only one colour for me!”

Eline (NL) heeft in 2017 haar studie Creative Business afgerond aan Breda University of Applied Sciences. Na in de Rotterdamse evenementensector en bij een digital agency te hebben gewerkt, schrijft, maakt en netwerkt ze er nu op los bij Orange. En laat die laatste nou nét haar favoriete (haar)kleur zijn. Eline werkt sinds 2021 bij Orange Architects.

Jokubas Platukis MSc

junior architect

Jokubas Platukis MSc

junior architect

“Architecture through process-oriented design!”

Jokubas (LT) ronde in 2019 zijn masterstudie aan de TU Delft af en deed dat binnen de Border Conditions Studio. Eerder studeerde hij aan de TU Stuttgart en de TU Vilnius, waar hij zijn BSc afrondde. Na zijn afstuderen verkende Jokubas het professionele veld bij verschillende bureau’s en werkte aan een breed scala aan projecten – van grote projecten op stedelijke schaal tot het maken van 1:1 designmeubels. Jokubas werkt sinds 2021 bij Orange Architects.

Werken bij orange architects?