zoho, Rotterdam

Het ontwerpteam bestaande uit Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture en Studio Nauta, wint in opdracht van de Rotterdamse ontwikkelaars Leyten en Stebru de tender voor het Zomerhofkwartier (ZOHO) in Rotterdam! ZOHO is een bijzonder stuk ‘bijna-binnenstad’, dat op-en-top Rotterdams is, en tegelijk een geheel eigen identiteit heeft, gevormd door eigentijds ondernemerschap, sociale initiatieven en levendige communities. Met dit ontwerp wordt gekozen voor een uitgesproken concept waarin de bestaande kwaliteiten van ZOHO worden versterkt, groenstructuren gekoppeld worden en een duurzame collectieve buurt ontstaat.

Het Zomerhofkwartier ligt ingeklemd tussen het centrum en de Agniesebuurt in Rotterdam. In het afgelopen decennium hebben creatieve bewoners en ondernemers dit gebied met bedrijfsgebouwen getransformeerd tot een levendig werkgebied. De gemeente Rotterdam formuleerde in de tender de ambitie om het gebied te verdichten tot een gemengde stadsbuurt, mét behoud van de creatieve identiteit. Met alle ontketende energie uit de slow-urbanism-aanpak van het afgelopen decennium wordt het Zomerhofkwartier verder uitgebouwd tot de ‘nieuwe volksbuurt’ van Rotterdam. Een buurt waar wonen en werken betaalbaar zijn. Waar je ruimte krijgt voor initiatief, voor meedoen en meebeslissen.

Met dit ontwerp wordt gekozen voor een uitgesproken concept waarin de bestaande kwaliteiten van ZOHO worden versterkt, groenstructuren gekoppeld worden en een duurzame collectieve buurt ontstaat

Het ruimtelijk ontwerp respecteert en verbindt het DNA van de buurt aan nieuwe ruimtelijke en programmatische interventies. Het herstelt de verbinding met de omliggende buurten en creëert een geleidelijke overgang tussen stedelijkheid en een prettig woongebied.

In het plan worden drie leefomgevingen gestapeld; de Lab-, Land- en Stadslaag. Op de bestaande industriële ‘makerslaag’, wordt een opgetild veenlandschap gelegd, met daarop een torenlandschap. Het plan stapelt hiermee niet alleen verschillende leefwerelden, maar verweeft deze ook door middel van bijzondere openbare en collectieve ruimten.

ZOHO LAB


De structuur van de bedrijfsgebouwen blijft zoveel mogelijk behouden. De gebouwen hebben een zakelijke wederopbouw-architectuur, waarin beton en staalskelet overheersen, en zijn pandsgewijs tegen elkaar aangebouwd. In de transformatie van de bestaande ZOHO-gebouwen wordt de huidige hoogte van zes tot negen meter gebruikt om ruimte te houden voor experiment in ondernemerschap, maatschap­pelijke doeleinden en innovatieve woonvormen.

ZOHO LAND

Het Veenpark vormt een klimaat adaptieve buffer waarin piekbuien kunnen worden geabsorbeerd en water wordt geborgen om in droge tijden te irrigeren. Tevens verbindt dit groene daklandschap de verschillende lagen in het plan. Het veenpark biedt vele mogelijkheden voor collectieven – om te tuinieren en voor landschapsonderhoud – en voor recreatieve voorzieningen – om er te spelen, te verblijven en te wandelen.

ZOHO STAD


De Stad-laag vormt het decor voor de buurt. De woongebouwen verrijzen als markante stadsblokken boven de Land-laag. De Stad-laag telt acht verschillende stadsblokken met diverse korrelmaten. Er worden ruime blokken voor koop en huur ontwikkeld waarin collectieve woonvormen mogelijk zijn. Op twee plekken is daarbij ruimte voor sociale woningbouw. Het Co-living Hotel trekt daarnaast een doelgroep aan die interactie binnen het Zomerhofkwartier en de relatie met de wijk versterkt.

Met een levendig programma-aanbod en een dooraderd systeem van openbare en collectieve ruimten ontstaat er een nieuw veerkrachtig stadskwartier in het centrum van Rotterdam; welkom in ZOHO!

ZOHO HART

Het plan onderscheidt zich door een rijke schakering van private, collectieve en openbare plekken. De mobiliteitslobby, de huiskamer, de collectieve tuinen met de hoven en de gedeelde ruimten in de gebouwen zorgen voor informele verbindingen tussen de lagen Lab, Land en Stad. De binnenwereld van ZOHO wordt autoluw en is ontworpen met veel maatschappelijke voorzieningen, woningentrees en lobby’s van de verschillende woongebouwen. Met een levendig programma-aanbod en een dooraderd systeem van openbare en collectieve ruimten ontstaat er een nieuw veerkrachtig stadskwartier in het centrum van Rotterdam; welkom in ZOHO!

Projectdetails
  • Locatie
  • Rotterdam, The Netherlands
  • Opdrachtgever
  • Stebru & Leyten
  • Ontwerp
  • 2019 >
  • Oppervlak
  • 67,000 m2
  • Programma
  • Mixed-use
  • Opdracht
  • Aanbesteding | 1e prijs
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Filippo Garuglieri, Athanasia Kalaitzidou, Paulina Kurowska, Tess Landsman, Ivan Shkurko, Elena Staskute
  • Samenwerking
  • More Architecture, Studio Nauta, MoederscheimMoonen Architects
  • Stedenbouwkundige
  • ECHO Urban Design
  • Visuals
  • Vero Digital, Orange Architects
  • Partners
  • Boomvanmourik, Groos, Kickstad, Next Urban Mobility, New Horizon, Rebel Group, Short Stay Citizens, Workspot