the line, Amsterdam

The Line ligt in de wijk Overhoeks aan het IJ als een aangemeerde cruiseboot. Het gebouw met 72 huurappartementen bevindt zich op de noordoever van het IJ, tegenover het Centraal Station van Amsterdam. Het gebied onderscheidt zich als dynamisch woon-werkgebied in de nabijheid van stedelijke functies en de binnenstad. Gebouwen en stedelijk groen wisselen elkaar af in een campusachtige opzet, waarmee een aantrekkelijke, gevarieerde woonomgeving ontstaat.

The Line staat centraal in Overhoeks en heeft een alzijdige oriëntatie, waardoor het rondom een levendige uitstraling heeft. Het project is gebouwd op een ondergrondse parkeerkelder, waar een collectieve binnentuin op is gerealiseerd en manifesteert zich op lichtvoetige wijze omdat het gebouw iets is opgetild boven het maaiveld. Omdat de wijk dichtbebouwd is, was voldoende daglicht behouden op straatniveau een belangrijk uitgangspunt. Setbacks bovenin het gebouw borgen die kwaliteit, ook voor de lagergelegen etages.

De buitenruimtes zijn verticaal verbonden door middel van een ragfijn gevelraster dat als een voile rondom het hoofdvolume is geplaatst.

Royale buitenruimtes zijn als doorlopende veranda’s vormgegeven, die door hun expressief vormgegeven plafonds onderdeel uit lijken te maken van het interieur. Zittend op je privé-veranda, achter de voile die als een orthogonaal spinrag het gebouw omkleedt, is het water zichtbaar en nabij, evenals het centrum van Amsterdam.

De buitenruimtes zijn verticaal verbonden door middel van een ragfijn gevelraster dat als een voile rondom het hoofdvolume is geplaatst. Het raster bestaat uit een compositie van 7 cm dunne balkonranden en 880 slanke betonkolommen. Het is gematerialiseerd in hoge sterkte beton (USHB)  waarmee zeer dunne elementen kunnen worden gerealiseerd en waardoor het gebouw een steenachtige uitstraling heeft. De woningomhullende gevel in de tweede lijn is bekleed met verticale aluminium profielen die licht goudkleurig geanodiseerd zijn.

Alle woningen worden van binnenuit ontsloten door een drietal stijgpunten, bereikbaar via royale entreehallen die hoogwaardig zijn afgewerkt met eikenhouten lambrisering. Het gebouw bevat een grote variëteit aan woningen die door hun positie in het gebouw worden bepaald.

De bovenste verdiepingen zijn door setbacks telkens iets verkleind, zodat voldoende daglicht op straatniveau mogelijk blijft

Minstens net zo bijzonder is de duurzame materialisatie van The Line, waardoor het de tand des tijds goed zal doorstaan. Veel gevelmaterialen kunnen op termijn worden gedemonteerd en gerecycled. De woningen zijn aangesloten op een collectieve warmtebron, opgewekt met een WKO-installatie – die verkoelt in de zomer en verwarmt in de winter. Daarnaast draagt de collectieve tuin bij aan biodiversiteit en het welzijn van de bewoners.

Projectdetails
  • Locatie
  • Overhoeks, Amsterdam, Nederland
  • Opdrachtgever
  • Ontwikkelcombinatie Overhoeks (Amvest en Ymere)
  • Ontwerp
  • 2016
  • Realisatie
  • 2021
  • Oppervlak
  • 7.300 m2
  • Programma
  • Wonen
  • Opdracht
  • Directe opdracht
  • Team
  • Jeroen Schipper, Bas Kegge, Angeliki Chantzopoulou, Paul Kierkels, Julija Osipenko, Elena Staskute, Mario Acosta, Rutger Schoenmaker, Fung Chow
  • Stedenbouwkundige
  • Geurst & Schulze
  • Adviseurs
  • Goudstikker De Vries, Mabutec, DGMR, VGG, Bureau Sant en Co, Buro BIM, JMJ Bouwmanagement
  • Aannemer
  • Bouwbedrijf De Nijs
  • Visuals
  • A2Studio
  • Fotografie
  • Sebastian van Damme