the cube, Beiroet

The Cube staat op een prominent zichtbare plek op Plot 941 in Sin el Fil, een stadswijk net ten oosten van het centrum van Beiroet, Libanon. Op enkele minuten van de Emile Lahoud-snelweg is The Cube gebouwd in de vitale Metropolitane wijk Horch Tabet, op een zeer steil perceel.

Het kavel meet ongeveer 30 bij 40 meter, met een hoogteverschil van 20 meter, en loopt schuin af van het noordoosten naar het zuidwesten. De toegang van het perceel bevindt zich aan de onderzijde, langs een bestaande onverharde weg.
The Cube is een ‘instant classic’ voor Beiroet, expressief, iconisch en innovatief

Het concept van de 56 meter hoge toren is eenvoudig maar buitengewoon effectief: ‘MAXIMIZE’. Hierbij worden de wensen van de opdrachtgever, de mogelijkheden van de locatie, de lokale regelgeving en het fantastische zicht op Beiroet en de Middellandse Zee optimaal benut in het ontwerp van de toren.

Met het ontwerp van The Cube wordt het klassieke hoogbouw concept – waarbij een toren geëxtrudeerd wordt vanuit de opzet van de plattegrond – verlaten en vervangen door een unieke en iconische stapeling van individuele villa’s, allen met fantastisch uitzicht over Beiroet. De draaiing van de volumes per verdieping zorgt voor riante buitenruimtes op de daken van de ondergelegen appartementen en verspringende panoramische vensters van 12 meter breed. Elke verdieping bestaat uit één of twee appartementen. Op de verdiepingen met één appartement ontvouwt de stad zich aan de bewoners als een 360 graden…

Het ontwerp met de 14 gestapelde en gedraaide volumes biedt ruimte aan 21 aantrekkelijke appartementen, in grootte variërend van 117 tot 234 m2, met open plattegronden, grote balkons en compleet glazen gevels. De vrije ligging aan de rand van de stad, in de voet van een heuvel, zorgt er voor dat het zicht op The Cube optimaal is. Vanuit het gebouw zelf is het uitzicht op het centrum van Beiroet ongeëvenaard; de vitale stad vormt een subliem decor, zowel overdag als ’s nachts.

Door de centrale positie van de kern met liften en trappen in het hart van het gebouw, zijn er geen beperkingen voor de indeling van de appartementen. De verdiepingsvloeren overspannen in één keer van de kern naar de gevels, die op iedere verdieping bestaan uit twee dragende betonnen liggers en twee panoramaramen; een opzet die per vloer 90 graden wordt gedraaid. De structuur met kruisende liggers die hierdoor ontstaat zorgt samen met de kern voor de benodigde stabiliteit van de toren. Vanwege de ligging in een seismologisch actief gebied is hier in het ontwerp extra aandacht aan besteed.

De wit gecoate en geperforeerde wandliggers bepalen in sterke mate het uiterlijk van de toren, maar ook de interieurs van de appartementen. De onder het gebouw gelegen 3-laagse parkeergarage is gedeeltelijk in de heuvel gepositioneerd. Op de begane grond wordt de terug gelegen lobby overkluisd door een spectaculair uitkragend volume. Dit zorgt voor een aangenaam beschaduwde plek en een duidelijke markering van de entree van The Cube.

De structuur van het gebouw bestaat uit een nieuwe generatie gewapend beton, genaamd SCC Concrete of “Self-Consolidating Concrete”, waardoor het mogelijk is om alle belastingen uit de gevels over te dragen op slechts 4 punten – de overlappen van de geroteerde liggers, een oppervlak van ongeveer 35 × 35 cm. per kruispunt. De beschermende nano-coating op de buitengevels van het gebouw zorgt voor een extreem gladde en vuilbestendige afwerking.

In 2016 werd The Cube door de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) bekroond met de CTBUH 2016 Tall Building Award voor beste hoogbouw in de regio Midden-Oosten en Afrika. Uit het juryrapport van de CTBUH:

De Cube is een duidelijk alternatief voor de geëxtrudeerde doostypologie die de meeste residentiële hoogbouw over de hele wereld definieert; namelijk een stapeling van volledig unieke villa's in de lucht. De toren is bijzonder succesvol in zijn constructieve ontwerp, dat is voorzien van een systeem van elegant omkaderde vakwerken die visuele flair toevoegen en volledig onbelemmerde plattegronden mogelijk maken
Projectdetails
  • Locatie
  • Sin el Fil, Beiroet, Libanon
  • Opdrachtgever
  • Masharii SAL, Karim Jabbour
  • Ontwerp
  • 2011
  • Realisatie
  • 2015
  • Oppervlak
  • 5.600 m2
  • Programma
  • Wonen
  • Opdracht
  • Directe opdracht
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Michiel Hofman, Abel Kalsbeek, Paul Kierkels, Joel Langeveld, Elena Staskute, Paul Voorbergen
  • Adviseurs
  • Radolphe Mattar, CBA Group
  • Aannemer
  • K. Abboud
  • Bouwkosten
  • 11.000.000 US dollar
  • Fotografie
  • Matthijs van Roon
Awards
  • CTBUH Best Tall Building Award 2016 - Middle East & Africa Region | Winnaar
  • WAN Awards 2016 - Residential Award | Genomineerd
  • International Property Awards 2015-2016 | Winnaar
Publicaties
Archdaily
Archello
Archilovers
Architectenweb
Architectural Digest
Architecturelab
Archiworld Design & Detail, nr.251, 2016

'New works: The Cube.', pp 28-37

archplatforma
Arqa
Arquitectura Viva
Baunetz
Best Tall Buildings: A Global Overview of 2016 Skyscrapers

'Best Tall Building Middle East& Africa- The Cube, Beirut.', pp 162-167, December 2016

Building Design Consctruction
Cement, April-May 2016

'Zien en gezien worden.', pp 76-78, April-May 2016

Cobouw Special, November 2016

'The Cube in Beiroet Libanon van Orange architect', pp 12-13, Den Haag, November 2016

Commercial Interior Design
Contemporist
CTBUH awards
De Architect
De Architect

'Intersnationalisering in de praktijk- Orange architects.', pp 46-47, February 2016

Designboom
De Volkskrant
Domusweb
Facility Executive
Inhabitat
Khaleej Times
MARK

'Stack'em High Orange architects piles up apartments.', pp 42-43, Amsterdam, April - May 2016

Metalocus
New Atlas
New Atlas
NOS
Totalarch
Wallpaper
World Architecture News