the bow, Amsterdam

In de nieuwe stadswijk Overhoeks in Amsterdam-Noord is naast ‘The Line’ een tweede woongebouw ontworpen; ‘The Bow’. Het ontwerp is opgevat als een monoliet vormgegeven bakstenen gebouw met twee gracieuze inkepingen aan weerszijden, die als groene oases de woonkwaliteit in het gebouw versterken.

Het gebouw heeft een alzijdige oriëntatie waarmee alle zijden levendig en geprogrammeerd zijn. De uithollingen maken veel inval van daglicht mogelijk in de relatief diepe plattegrond. Het in opzet rechthoekige volume krijgt een grootstedelijke allure door rondingen te introduceren en hoeken af te ronden.

Het in opzet rechthoekige volume krijgt een grootstedelijke allure door rondingen te introduceren en hoeken af te ronden

Op de bovenste verdiepingen trapt het gebouw steeds verder terug, waardoor op deze lagen royale dakterrassen ontstaan. In de naastgelegen blokken en op straatniveau kan hierdoor voldoende daglicht binnenvallen.

Het entreegebied van het gebouw is middels een royale lobby verbonden met de tuinen. Een gemeenschappelijke woonkamer die hier aan grenst biedt daarbij de mogelijkheid de begane grond gevarieerd te gebruiken. Aan de Docklandseweg is een commerciële ruimte voorzien. De ruim honderd appartementen zijn georganiseerd rond drie stijgkernen. Door deze organisatie en door de getrapte verdiepingen ontstaat een gevarieerde woontypologie, met een variëteit aan appartementen in diverse afmetingen.

Het ontwerp krijgt een ambachtelijke kwaliteit door zijn verfijnde en bijzondere metselwerk gevels, die naast dat ze voorzien zijn van reliëf, ook langzaam van kleur veranderen van boven naar beneden. Hiervoor zijn de gevels opgezet met een palet van vier kleuren baksteen, waarbij ze langzaam verlopen van grijsbruin op de begane grond, via cappuccino, naar glanzend wit op de penthouse verdieping. Balkons en balustrades completeren het Metropolitane karakter van het blok, door de introductie van lange lijnen, die een extra laag van ornament aan het blok toevoegen.

Hiervoor zijn de gevels opgezet met een palet van vier kleuren baksteen, waarbij ze langzaam verlopen van grijsbruin op de begane grond, via cappuccino, naar glanzend wit op de penthouse verdieping
Projectdetails
  • Locatie
  • Overhoeks, Amsterdam, Nederland
  • Opdrachtgever
  • Amvest
  • Ontwerp
  • 2017 >
  • Oppervlak
  • 12.240 m2
  • Programma
  • Wonen
  • Opdracht
  • Directe opdracht
  • Team
  • Jeroen Schipper, Bas Kegge, Mario Acosta, Angeliki Chantzopoulou, Dirk Hovens, Lars Fraij, Max Hissink, Athanasia Kalaitzidou
  • Stedenbouwkundige
  • Geurst & Schulze
  • Adviseurs
  • dioCON, Mabutec, DGMR, Basalt, Bureau Sant en Co
  • Aannemer
  • Kondor Wessels Amsterdam
  • Visuals
  • Orange Architects
Publicaties
Architectenweb
IJ Magazine, no. 2

'JSA Architecten', Alexandra Onderwater, pp 56-57