paropraktijk, Utrecht

Het plan omvat een grootscheepse renovatie en een circa 200 vierkante meter grote uitbreiding van de Praktijk voor Parodontologie (voor de behandeling van tandvleesaandoeningen) aan de Livingstonelaan in de wijk Kanaleneiland in Utrecht.

De Paropraktijk is een éénlaags volume tussen twee hogere galerijflats. Het paviljoenachtige karakter van het bestaande gebouw wordt als een grote kwaliteit gezien, die behouden en zelfs versterkt kan worden. De luifel wordt hiervoor aan de voorzijde verlengd om het nieuwe volume onder te positioneren. Vanwege de beperkte ruimte aan de voorzijde is besloten om het programma over twee bouwlagen te verdelen. Het vasthouden aan de gegeven hoogte van de luifel heeft geleid tot de keuze om de uitbreiding deels in de grond te realiseren, in een souterrain, en de bovengelegen verdieping op bel-etage niveau aan te leggen.

In de materialisatie van het interieur staan lichttoetreding, helderheid en eenvoud voorop, met een materiaalhorizon in esdoorn als verbindend element

Het programma van de uitbreiding omvat naast twee grote artsenkamers en drie kleinere behandelkamers een aantal ondersteunende ruimtes, waarvan de nieuwe, tweede wachtruimte op de bel-etage de voornaamste is. De wachtruimte vormt een soort as, die de praktijk in de dwarsrichting doorsnijdt. Door het aanbrengen van twee grote erkers op de uiteinden van de as worden zowel de nieuwe wachtruimte als het souterrain van daglicht voorzien.

Een centraal gelegen ruimte in het bestaande deel van het gebouw, die het nieuwe hart vormt, ontsluit niet alleen alle functionele ruimten in de praktijk, maar doet tevens dienst als wachtkamer. De ruimte wordt begrensd door meubel- en wandelementen waarin een aantal voorzieningen als annex zijn vormgegeven. Door een dakopbouw wordt het mogelijk om de voorheen inpandige ruimte van verschillende zijden, direct en indirect, van daglicht te voorzien.

In de materialisatie van het interieur staan lichttoetreding, helderheid en eenvoud voorop. Als verbindend element wordt de materiaalhorizon ingevoerd, waarbij alle onderdelen onder de 2,35 meter. zoveel mogelijk uit hetzelfde materiaal (esdoorn) zijn vormgegeven, of transparant zijn, daarboven wordt alles wit gestuukt

Het half verdiepte souterrain is uitgevoerd in schoonbeton en wordt door middel van een grote vide met de bel-etage verbonden. Ter plaatse van deze vide reikt de schoonbeton wand tot aan het dak van het gebouw, waarmee de twee verdiepingen ruimtelijk met elkaar verbonden worden. De functionele verbinding wordt gevormd door een monumentale eikenhouten trap.

Projectdetails
  • Locatie
  • Utrecht, Nederland
  • Opdrachtgever
  • Fridus van der Weijden
  • Ontwerp
  • 2003
  • Realisatie
  • 2010
  • Oppervlak
  • 415 m2
  • Programma
  • Gezondheidszorg
  • Opdracht
  • Directe opdracht
  • Team
  • Jeroen Schipper, Jeroen van Bekkum, Paul Kierkels, Jeroen Semeijn, Erik Slangen
  • Adviseurs
  • CIHR
  • Aannemer
  • Bouw- en Aannemersbedrijf De Wit
  • Bouwkosten
  • 665.000 euro
  • Fotografie
  • Arthur Blonk
Publicaties
Nederlands Tandartsenblad, November 2005

'Paropraktijk Utrecht', Danielle Kraft, pp. 27-29, November 2005

De Architect, January 2006

'Ingenieus en Licht; Praktijk voor parodontologie in Utrecht door JSA', Pierijn van der Putt, pp. 76-79, January 2006

De Architect, December 2010

'Uitbreiding parodontologiepraktijk Utrecht', Pierijn van der Putt, pp. 36-39, December 2010

Doctors' Practices, October 2011

'Periodontical Practice Utrecht', Michelle Galindo, pp. 173-175, October 2011

Dentista, April 2014

'Design in Beeld: Paro Praktijk Utrecht', Michelle Galindo, pp. 70-71, April 2014