noorderkaap, Amsterdam

Het project Noorderkaap bestaat uit 2 luxe appartementsgebouwen aan de noordoever van het IJ in Amsterdam, op één op de meest prominente locaties van de nieuwe Buiksloterham-ontwikkeling. Met het ontwerp benadrukken we zowel het industriële verleden van de plek, als de nieuwe kansen die er zijn, door de bijzondere positie van de torens binnen de toekomstige ontwikkeling van het gebied.

De prominente locatie van de twee appartementsgebouwen die Orange ontwierp voor de nieuwe ontwikkeling van Buiksloterham.

Met het ontwerp onderkennen we zowel het industriële verleden van de plek, als de nieuwe kansen die er zijn, door de bijzondere positie van de torens binnen de toekomstige ontwikkeling van het gebied

Het architectonische concept voor beide gebouwen bestaat uit een open en rationele beton structuur in de onderste lagen van de toren, bekroond met een extravagante en sculpturale ‘hoed’ van cor-ten staal. Hierdoor kunnen we zowel de woonkwaliteit op de lagere verdiepingen van het gebouw als op de hogere verdiepingen benadrukken. Per verdieping bevinden zich één of twee appartementen.

In het onderste deel van het gebouw zijn de appartementen horizontaal opgezet, met een vrije plattegrond en met onbelemmerd zicht op het water en het centrum van Amsterdam aan de overkant. In het hogere deel van de toren hebben de appartementen dubbelhoge ramen, die de verticale kwaliteit van de appartementen benadrukken en een vrij uitzicht op de Nederlandse luchten bieden. Hierdoor zijn we in staat om op elke verdieping unieke appartementen aan te bieden, in plaats van een concept met eenvoudigere appartementen in de plint van het gebouw en duurdere penthouses bovenin.

Om dit concept optimaal te benutten, hebben we de appartementen in de betonnen plint ontworpen met royale balkons, die als grote platforms aan de bouwconstructie hangen. In de top van het gebouw zijn de buitenruimtes opgenomen als loggia’s of beschutte balkons binnen grote inhammen in het sculpturale volume, anticiperend op het winderige klimaat op de locatie. De grootte van de appartementen varieert tussen de 200 en 330 m2, met daarbij circa 30 m2 buitenruimte per appartement.

Bij de materialisatie van de gebouwen refereren we aan de ‘industriële scheepswerfhistorie’ van het gebied. De witte betonnen gevels met de roestige stalen toppen creëren een iconische, genereuze en natuurlijke uitstraling en benadrukken de gebouwen als nieuwe bakens aan de waterkant.

Door sterk te focussen op de context en geschiedenis van de plek, zijn robuuste en industriële appartementengebouwen ontworpen, die de tand des tijds zullen doorstaan. Een collectief WKO systeem in combinatie met vloerverwarming zal voor het nodige comfort zorgen in de appartementen. De daken van de sculpturaal vormgegeven blokken bestaan uit besloten terrassen en groendaken voorzien van zonnepanelen. Een groendak over de ondergrondse parkeergarage zorgt ervoor dat de bouwvolumes vrij staan in een aantrekkelijke, parkachtige omgeving langs het IJ.

Projectdetails
  • Locatie
  • Amsterdam, Nederland
  • Opdrachtgever
  • Kop Grasweg cv (Amvest, Hurks)
  • Ontwerp
  • 2016 >
  • Oppervlak
  • 3.018 m2
  • Programma
  • Wonen
  • Opdracht
  • Directe opdracht
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Gloria Caiti, Casper van Leeuwen, Michal Marcinkowski, Erika Ruiz, Elena Staskute
  • Adviseurs
  • Van Rossum, Nieman, IGG, Delva Landscape Architecture & Urbanism, INBO
  • Visuals
  • Vero Visuals