noorderhaven, Zutphen

PUUR21 ligt in de stadswijk Noorderhaven, vlakbij de binnenstad van Zutphen en tegen de uitwaarden van de IJssel aan.

Het is daarmee een unieke locatie die zowel de voordelen van het wonen in de stad heeft als de kwaliteiten van het leven in de natuur. Het plan bestaat uit twee gesloten bouwblokken, met in totaal 77 eengezinswoningen.

De verschillende identiteiten en kwaliteiten van de plek zijn herkenbaar in het ontwerp en afleesbaar in de architectonische uitwerking van de woningen

Beide blokken hebben een directe link hebben met de openbare ruimte aan de voor- en/of achterzijde van de woningen. Op deze manier vertalen ze de kwaliteiten van de historische hofjes uit de binnenstad van Zutphen naar een hedendaagse opzet waarbij er ruimte ontstaat voor natuur, collectiviteit en geborgenheid.

De verschillende identiteiten en kwaliteiten van de plek zijn herkenbaar in het ontwerp en afleesbaar in de architectonische uitwerking van de woningen. Het project wortelt zich hiermee in zijn omgeving en tegelijkertijd draagt het bij aan de herkenbaarheid van de plek. Het ontwerp vormt zich hiervoor naar de verschillende zijden die de locatie kent; De IJsselzijde, de stadszijde en het informele gebied daartussen. Op deze manier ontstaan drie verschillende type woningen, elk met hun eigen karakter.

De woningen aan de IJssel sluiten op een eigentijdse manier aan bij het historische IJsselfront van Zutphen door gebruik te maken van lichte baksteen in combinatie met gecementeerde gevels. De plastiek in de gevel en de royale raampartijen zorgen voor een informeel en sculpturaal beeld met verspringende buitenruimtes aan de IJssel.

De stadswoningen aan de Coenensparkweg sluiten aan bij de identiteit van de 19e-eeuwse binnenstad van Zutphen waarbij de afleesbaarheid van clusters van individuele panden bijdraagt aan een stedelijke uitstraling. Hierdoor ontstaat een diversiteit in gevelritmiek, plinten en materialisatie die de individuele expressie aan deze zijde benadrukt. De rode bakstenen met donkere ondertonen dragen, samen met de Zutphense stoep, bij aan het wat meer formele karakter van de stadsstraat. De doorsteken fungeren als verbinding tussen de IJsselzijde en de stadszijde. De bebouwing heeft hier met drie woonlagen een kleinere schaal, met intiemere uitstraling. Er zit meer contrast in de compositie van de gevelvlakken, waarbij juist de kozijnen het repeterende element zijn.

De kleurstelling en materialisatie van de blokken is geïnspireerd op de gele en rode tonen van de IJsselsteen, een kleine baksteen die gefabriceerd werd langs de Hollandse Ijsel

De kleurstelling en materialisatie van de blokken is geïnspireerd op de gele en rode tonen van de IJsselsteen, een kleine baksteen die gefabriceerd werd langs de Hollandse IJsel. De blokken verkleuren van een licht gele toon aan de IJssel naar een meer donker rode toon aan de Coenensparkweg. Zo ontstaat er een vloeiend kleurenschema van licht naar donker waardoor de architectuur als één geheel aanvoelt.

In het plan zijn vier landschappelijke structuren te onderscheiden die elk een eigen identiteit hebben. De formele stadsstraat, het IJsselpark, de groene wig en de collectieve binnentuin in het noordelijke blok. Met een knipoog naar het meanderen van de IJssel biedt de inrichting van deze binnentuin ruimte voor individuele geborgenheid en een plek waar buurbewoners elkaar op een informele wijze kunnen ontmoeten. Tevens fungeert deze binnentuin als beplante wadi, waar het regenwater in kan worden opgevangen. Om de biodiversiteit in het plangebied te versterken zijn er verschillende voorzieningen getroffen in de vorm van diverse nestkasten, insectenblokken en het gebruik van specifieke plantensoorten. Naast de natuur inclusiviteit in het plan is er ook gedacht aan de energetische duurzaamheid, zo zijn de woningen gasloos en hebben ze elk een eigen bodemwarmtepomp.

Projectdetails
  • Locatie
  • Zutphen, The Netherlands
  • Opdrachtgever
  • Heijmans
  • Ontwerp
  • 2019 >
  • Oppervlak
  • 13.600 m2
  • Programma
  • Wonen
  • Opdracht
  • Directe opdracht
  • Team
  • Jeroen Schipper, Dirk Jansen, Tess Landsman, Casper van Leeuwen, Rutger Schoenmaker, Mathilde Miuzzi, Angeliki Chantzopoulou
  • Samenwerking
  • MAAK space