hogewegkwartier, Amersfoort

Aan de oostzijde van Amersfoort wordt de entree tot de stad de komende jaren grondig verbouwd. Hiervoor wordt het profiel van de hoofdontsluiting tot het centrum, de Hogeweg, drastisch gewijzigd. Waar de Hogeweg in de bestaande situatie een rijweg in het groen is tussen de naoorlogse wijken Liendert en Schuilenburg, zal deze in de toekomst wijzigen in een stedelijke laan die aan weerszijden door gesloten bouwblokken wordt geflankeerd. Daarbij is aan de meest oostelijke zijde van het ontwikkelingsgebied een ongelijkvloerse kruising met de Hogeweg gerealiseerd, die de aanpalende wijken beter met elkaar zal verbinden. Deze traverse, de Buurtas genoemd, wordt aan de westzijde begrensd door 2 bouwblokken, die tezamen de nieuwe entree tot het centrum markeren. Het stedenbouwkundig plan voor de herstructurering van het Hogewegkwartier – groot ongeveer 850 woningen – is gemaakt door KCAP.

Het eerste bouwblok dat is gerealiseerd aan de Buurtas, ten noorden van de Hogeweg, is ontworpen in opdracht van de Alliantie. Dit plandeel bestaat uit een mix van verschillende functies en bouwdelen, in de vorm van een gesloten bouwblok dat op een verdiepte parkeergarage, rondom een groene binnenruimte is gelegen.

Het ontwerp zoekt zowel aansluiting bij de typologie van het nieuwe stedenbouwkundige plan, met zijn gesloten bouwblokken die zijn opgebouwd uit verschillende programmatische korrels, als bij de beeldtaal van de wederopbouwarchitectuur in de directe omgeving, met zijn lichte kleurstelling en witte betondetails

Het ontwerp zoekt zowel aansluiting bij de typologie van het nieuwe stedenbouwkundige plan, met zijn gesloten bouwblokken die zijn opgebouwd uit verschillende programmatische korrels, als bij de beeldtaal van de wederopbouwarchitectuur in de directe omgeving, met zijn lichte kleurstelling en witte betondetails. Daarbij is een evenwichtige adressering van de woningen, het hostel en de bedrijfsruimten een belangrijk uitgangspunt geweest. Alle buitenzijden van het bouwblok worden geactiveerd door het maken van entrees; zowel aan de kleinere straatjes, als aan de meer publieke ruimten zoals de Hogeweg en de Buurtas. De binnentuin is daarentegen juist een oase van rust en groen, waar alle woningen op uitkijken, en waar ruimte is voor individuele tuinen en een grote collectieve tuin.

Het totale programma bestaat uit 90 huur- en koopwoningen, een hostel voor drugsverslaafden voor het Leger des Heils en bedrijfsruimten en kleinschalige commerciële voorzieningen in de plinten aan de Buurtas en de Hogeweg.

Projectdetails
  • Locatie
  • Amersfoort, Nederland
  • Opdrachtgever
  • De Alliantie
  • Ontwerp
  • 2011
  • Realisatie
  • 2016
  • Oppervlak
  • 17,075 m2
  • Programma
  • Mixed-use
  • Opdracht
  • Pitch | geselecteerd
  • Team
  • Jeroen Schipper, Paul Voorbergen, Paul Kierkels, Jeroen Semeijn, Arthur Stolk, Marlotte van der Tol, Pinar Bozoglan, Danai Gkoni
  • Stedenbouwkundige
  • KCAP
  • Adviseurs
  • Goudstikker De Vries, VIAC, Nieman
  • Aannemer
  • Slokker Bouw
  • Bouwkosten
  • 14.800.000 euro
  • Fotografie
  • Fred Oosterhuis, Luuk Kramer
Awards
  • SKG Award 2021 Publieksprijs | Genomineerd