golden city blok 6, Sint-Petersburg

Het project Golden City Blok 6 is het resultaat van de winnende prijsvraaginzending voor Vasilievsky Island door KCAP+ORANGE, in december 2015. Blok 6 bevindt zich in de meest zuidoostelijke hoek van het Golden City project, grenzend aan de nieuwe cruise terminal.

Blok 6 bestaat uit 2 gesloten bouwblokken met daarop 4 torens. De maximaal toegestane programmahoogte voor deze plot is 18 verdiepingen. Beide blokken zijn qua grootte vergelijkbaar, met een BVO van circa 25.000 m2 bovengronds. De gesloten bouwblokken zijn opgebouwd uit 5 verdiepingen bovenop een commerciële plint. Vanaf de tweede verdieping bestaat het programma van beide blokken uit woningen.

Het totale aantal appartementen is bijna 600, ongeveer gelijk verdeeld over de twee blokken. De stedenbouwkundige opzet verwijst naar de structuur van het centrum van Sint-Petersburg met kloeke stadsblokken met omsloten stadstuinen en binnenplaatsen. Deze klassieke stedelijke opzet biedt beschutting op maaiveldniveau, bescherming aan de lagere woonverdiepingen en genereert een verscheidenheid aan openbare ruimtes die veelal worden begrensd door 6 verdiepingen hoge gevels, wat de woonomgeving een menselijke maat geeft.

Deze klassieke stedelijke opzet biedt beschutting op maaiveldniveau, bescherming aan de lagere woonverdiepingen en genereert een verscheidenheid aan openbare ruimtes

De overdekte portieken en promenades bieden comfortabele routes door het plan, van de ene binnenplaats naar de andere. De doorgangen naar de verschillende binnentuinen zijn ontworpen als insnijdingen in de bouwblokken, tot 3 verdiepingen hoog, en zijn allemaal voorzien van expressieve plafondelementen.

De opzet verschilt per blok, maar is in de basis zeer rationeel. Een grid van 3,3 meter vormt de basis voor beide stadsblokken. Het rastersysteem biedt flexibiliteit, zodat verschillende woninggroottes mogelijk zijn met een grote verscheidenheid aan woonplattegronden. Het systeem sluit naadloos aan op de parkeergarage onder de gebouwen. De torens vormen de laag boven de stadsblokken; als een ensemble van verticale gebouwen, tot een hoogte van 100 meter. Door middel van lobby’s en verticale kernen verbinden de slanke torens zich met de stedelijke blokken eronder. De torens bieden vanuit alle appartementen een uniek uitzicht op de zee en de stad.

De gevels van het westelijke gebouw worden bepaald door een informeel raamwerk in wit composiet, ingevuld met diep gepositioneerde champagnekleurige aluminium kozijnen en gevelpanelen. Beglaasde wintertuinen zijn op een natuurlijke manier geïntegreerd in het gevelthema, dat verder wordt verrijkt door een willekeurige plaatsing van individuele Franse balkons. Binnen in het blok, rondom de binnentuin, verandert het gevelthema van een meer onregelmatige naar een meer regelmatige rasterstructuur, wat het verschil tussen binnen en buiten benadrukt.

De gevels van het oostelijke gebouw zijn gebaseerd op een verticaal raamwerk van uitgesproken ribben in witte aluminium panelen, ingevuld met bronskleurige aluminium kozijnen en gevelpanelen. De verticale elementen geven de gevel een rijk driedimensionaal uiterlijk. Beglaasde wintertuinen worden gecombineerd met hekken, waardoor niet alleen Franse balkons ontstaan, maar waardoor ook de ventilatie voor de airco-unit subtiel verborgen wordt. De airco-unit zelf wordt op de loggia geplaatst.

De plinten zijn afwijkend vormgegeven. Ze hebben een grotere verdiepingshoogte, passend bij hun publieke functie. In de plint zullen verschillende voorzieningen hun plek vinden. De gouden kleur van de torenspitsen komt terug in de colonnades, de etalageramen en de zorgvuldig ontworpen ingangen van de wooncomplexen. De natuurstenen gevelbekleding vult de gouden gevelelementen in de plint aan ter plaatse van de dichte geveldelen, zowel in de buitengevels als rondom de binnentuinen.

De torenspitsen zijn de juwelen van het plan. Ze verzelfstandigen zich van onderliggende gevels door de verfijnde overgang van vierkant naar driehoekig raamwerk. De torenspitsen zijn allen afgewerkt in een gouden kleur. De betoverende Fabergé-achtige patronen waaruit de spitsen zijn opgebouwd geven de blokken hun expressieve, herkenbare en iconische karakter.

De torenspitsen zijn de juwelen van het plan; vormgegeven als bekroning van de onderliggende gevels!
Projectdetails
  • Locatie
  • Vasilievsky Island, Sint-Petersburg, Rusland
  • Opdrachtgever
  • Glorax Development
  • Ontwerp
  • 2016 >
  • Oppervlak
  • 61.250 m2
  • Programma
  • Mixed-use
  • Opdracht
  • Directe opdracht
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Giuseppe Bonavita, Gloria Caiti, Paul Kierkels, Casper van Leeuwen, Misa Marinovik, Julija Osipenko, Niek van der Putten, Erika Ruiz, Elena Staskute, Rumen Yosifov
  • Samenwerking
  • KCAP Architects & Planners
  • Stedenbouwkundige
  • KCAP+ORANGE
  • Visuals
  • A2Studio
  • Fotografie
  • Andrey Belimov-Guschn, Azamat Abikenov, Elena Baranova and sky.grafix
  • Lokale architect
  • A.Len
Awards
  • Golden Capitel Award 2021 | Winnaar