floating gardens, Amsterdam

In opdracht van Synchroon heeft Orange Architects 190 appartementen en het concept ontwerp voor een alles-in-één school ontworpen op het terrein van het bestaande SITA-kantoor aan de Heathrowstraat in Amsterdam. Het project, genaamd Floating Gardens, stelt een integrale ontwikkeling voor met publieke functies in de plint en appartementen erboven. Het gebied rondom station Sloterdijk transformeert in hoog tempo van een kantoorwijk naar een gemengd woon- en werkgebied. Sloterdijk Centrum zal het hart vormen van een grootschalige gebiedsontwikkeling genaamd Haven-Stad.

Sloterdijk is momenteel een gebied met opmerkelijke contrasten. Het beschikt over een internationale doch monofunctionele kantoorwijk gecombineerd met verrassend zachte gebieden zoals het Orlyplein en de Tuin van BRET. Een tweede opvallend kenmerk van het gebied is de ligging midden in een groene wig, genaamd Brettenzone.

Het gebouw is opgebouwd uit lagen van verschillende grootte, waardoor het mogelijk is om op verschillende niveaus van het gebouw groene daktuinen aan te leggen

Sloterdijk is een steenachtig eiland gelegen tussen het Westerpark en het Bretten natuurgebied, maar heeft de potentie om een volwaardig onderdeel van dit groene netwerk te worden. Sloterdijk biedt tot slot ruimte voor nieuwe initiatieven. Visie en commitment zijn essentiële componenten bij het ontwikkelen van een wijk die op dit moment weinig ruimtelijke kwaliteit biedt. De contrasten, het groenpotentieel en de beschikbaarheid van ruimte maken Sloterdijk echter tot een plek met een ongeëvenaard potentieel.

Met Floating Gardens maken we een plek waar pioniers actief kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hun gebouw en buurt. Een plek die het contrast tussen ‘Small Scale Community’ en ‘Big City Living’ benadrukt. En een plek die veel groen combineert met wonen in een dynamische stad. De bewoners van de eerste woongebouwen vormen een selecte groep die zich in het gebied gaat vestigen en de katalysator wordt die Sloterdijk gaat transformeren. Voor deze groep wordt een hoogwaardig programma ontwikkeld, met de focus op duurzaamheid, gedeelde voorzieningen en inspiratie.

Floating Gardens is een iconisch gebouw dat Sloterdijk een herkenbaar gezicht geeft richting Haarlemmerweg en Spieringhornpark. Met de alles-in-één school wordt Sloterdijk Centrum versterkt als een gemengd woon- en werkgebied. Gezien de ligging naast de Brettenzone is er speciale aandacht besteed aan de integratie van het project in het landschap en aan de groendaken van Floating Gardens. Daartoe is het gebouw opgebouwd uit lagen van verschillende grootte, waardoor op verschillende niveaus op het gebouw groene daktuinen kunnen worden aangelegd, waarmee de biodiversiteit in de stad en het welzijn van bewoners wordt verbeterd. Daarnaast fungeert een groot overstek aan de entreezijde van de school als royale lobby voor de entree van het park.

Ook in Floating Gardens maakt de deeleconomie zijn entree. In het hart van het gebouw, naast een groene buitenruimte, ligt The Living Room. Een informeel ontmoetingspunt voor de bewoners van Floating Gardens. Hier kunnen ze de krant lezen, aan hun laptop werken, samen lunchen, borrelen met medebewoners of ’s avonds eten met vrienden. The Living Room creëert een gevoel van gemeenschap en levendigheid in het gebouw en zorgt ervoor dat de mentale leefruimte van bewoners groter is dan die van hun eigen (studio) appartement. Dit verbetert tevens de levenskwaliteit in het gebouw.

We maken een plek waar pioniers actief kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hun gebouw en buurt

In Floating Gardens draagt de hele gevel van het gebouw bij aan het mogelijk maken van duurzaam wonen. De horizontale gevelbanden bestaan uit unieke, witte zonnepanelen en fungeren als vaste zonwering. Verticale, glazen panelen zorgen voor de benodigde akoestische bescherming, terwijl houten gevelbekleding en plantenbakken zorgen voor een groene uitstraling. In de gevel worden natuur, hernieuwbare energieopwekking en esthetische kwaliteit tot in detail gecombineerd.

 

Projectdetails
  • Locatie
  • Sloterdijk, Amsterdam, Nederland
  • Opdrachtgever
  • Synchroon
  • Ontwerp
  • 2016 >
  • Oppervlak
  • 22.500 m2
  • Programma
  • Mixed-use
  • Opdracht
  • Directe opdracht
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Gloria Caiti, Kapilan Chandranesan, Adriano Cirigliano, Eric Eisma, Paul Kierkels, Casper van Leeuwen, Manuel Magnaguagno, Francesco Mainetti, Angela Park, Erika Ruiz, Elena Staskute, Florentine van der Vaart
  • Samenwerking
  • Bureau Rowin Petersma (ontwerp school)
  • Adviseurs
  • IMd, Merosch, M+P, BK ingenieurs, IGG, Felixx Landscape Architects, Root
  • Aannemer
  • Bouwbedrijf De Nijs
  • Visuals
  • Orange Architects