de schipper, Rotterdam

Voor een markante locatie aan de Coolhaven in Rotterdam, ingeklemd tussen drie monumenten – restaurant De Machinist, het Parksluizen-gemaal en Woongebouw Puntegale – is een toren ontworpen met publieke functies in de plint en 56 appartementen voor vitale Rotterdamse senioren en verschillende collectieve voorzieningen op de verdiepingen. Ook de publieke ruimte rondom de nieuwe toren, is onderdeel van het project.

De kade vormt een wandelpromenade en maakt deel uit van het Rondje Coolhaven. De kade eindigt bij het terras van het nieuwe Zeecafé. Via een luie tribunetrap wordt de verbinding gemaakt met de Willem Buytewechstraat. Met de Viskantine erbij ontstaat een stedelijk kadeplein voor de zwoele zomeravonden.

De Schipper is van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’: stoer van buiten en zacht van binnen

Het ensemble van De Schipper & De Machinist omarmt een centrale publieke ruimte, die het nieuwe kloppende hart van Coolhaveneiland zal worden: Het Dek.

breed scala aan toepassingen. Hier ontmoeten bewoners en buurtgenoten elkaar. Er is plek voor spontane ontmoetingen, maar ook voor georganiseerde activiteiten, onder andere van De Machinist of de BSO. Enkele grote bomen die door de sparingen uit de parkeergarage omhoog groeien, maken Het Dek in warme zomers tot een aangename schaduwplek.

De plint van De Schipper is transparant en sluit aan op de hoger gelegen Willem Buytewechstraat én op de lager gelegen kade. Wie De Schipper binnenloopt, komt in het warme hart. Hier bevinden zich het Zeecafé, de faciliteiten van De ZorgButler en andere functies die de sociale cohesie versterken. De entree voor de woningen, de Zorghub en de espressobar liggen aan de Willem Buytewechstraat.

De Schipper is van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’: stoer van buiten en zacht van binnen. Op de plint, die een betonconstructie heeft, staat een volledig duurzame houten constructie. De gevel is opgebouwd uit twee lagen. De binnenste gevel bestaat uit hout en glas. Daar om heen zit een tweede huid van (deels) gerecycled metaal. Tussen beide gevels bevinden zich ruime balkons met veel groen. De  tweede huid is demontabel en flexibel en biedt mogelijkheden voor innovaties op het gebied van geluid, energie en natuur.

De van op afstand uniform ogende huid is opgebouwd uit elementen die subtiel van elkaar verschillen, al naar gelang hun functie. Naast de dichte metalen panelen zijn er panelen met planten, panelen die voorzien zijn van matte PV-cellen, panelen die als een zonneboiler werken en panelen waarachter zich nestkasten bevinden voor vogels en andere fauna. De donker gekleurde tweede huid geeft het gebouw een nautisch karakter en contrasteert fraai met het beton van het gemaal en het baksteen van De Machinist.

Projectdetails
  • Locatie
  • Rotterdam
  • Opdrachtgever
  • Stebru & Dudok Groep
  • Ontwerp
  • 2020
  • Oppervlak
  • 5.900 m2
  • Opdracht
  • Aanbesteding
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Kapilan Chandranesan, Angeliki Chantzopoulou, Eric Eisma, Dirk Jansen, Athanasia Kalaitzidou, Paul Kierkels, Anna Kolasa, Elena Staskute.
  • Samenwerking
  • LapLab
  • Adviseurs
  • BreedID
  • Visuals
  • Beauty & The Bit, Orange Architects