al dente, Zwolle

De praktijk voor de orthodontist is gelegen in de periferie van Zwolle Zuid. Op de grens van een bedrijventerrein en een woonwijk vormt het gebouw een overgang tussen beide stedenbouwkundige structuren. Omdat de omgeving niet direct uitnodigt tot uitzicht en het programma aanleiding geeft tot verhulling is een concept ontwikkeld dat het mogelijk maakt het uitzicht op het exterieur te dirigeren en de blik naar binnen te beperken.

Vanuit de functie van de orthodontist, die als een ware simultaanschaker zijn patiënten met een grote mate van efficiëntie behandelt, is een plattegrond ontwikkeld die als een tweede huid om zijn eigen handelingen past. In tegenstelling hiermee zijn voor de patiënt juist de sequenties van verstilling – het wachten en het liggen – vorm gegeven. Een thema dat culmineert in de behandelruimte, waar de blik van de patiënt in horizontale positie wordt gevangen om hem via een zeven meter hoge ‘lantaarn’ een onbelemmerd uitzicht – met open mond – op de Hollandse lucht te bieden.

In de behandelruimte heeft de liggende patiënt - met open mond - een onbelemmerd uitzicht op de Hollandse lucht via een zeven meter hoge ‘lantaarn’

De gevels van het gebouw zijn vrijwel geheel samengesteld uit grote, blauwzwart gesmoorde Engelse straatklinkers en waar nodig geperforeerd. De buitenkozijnen en de gevelbekleding zijn gemaakt van transparant geolied Robiniahout. De dentale meubels zijn samengesteld uit naturel betonnen behandelbladen, rvs frames en transluscent glazen sokkels.

Projectdetails
  • Locatie
  • Zwolle, Nederland
  • Opdrachtgever
  • Shell Mobers
  • Ontwerp
  • 2000
  • Realisatie
  • 2002
  • Oppervlak
  • 385 m2
  • Programma
  • Gezondheidszorg
  • Opdracht
  • Pitch | geselecteerd
  • Team
  • Jeroen Schipper, Bart Akkerhuis, Jeroen van Bekkum, Sonja Gallo, Paul Ketelaars, Britta Schuemmer, Emile van Vugt
  • Adviseurs
  • CIHR adviezen, Royal Haskoning, LBP, Bureau Mien Ruys
  • Aannemer
  • Aannemersbedrijf Ardesch, Loohuis Installatietechnieken
  • Bouwkosten
  • 542.000 euro
  • Fotografie
  • Arthur Blonk
Awards
  • Premio Luigi Cosenza 2003 | silver medal
Publicaties
Architectenweb
Bouw, nr. 9

'Alles ademt hightech; de praktijk van de hedendaagse orthodontist', Peter Visser, pp 24-25, September 2002

Costruire in Laterizio, nr. 96

'Clinica odontoiatrica a Zwolle, Olanda', Shira Brand, pp 46-49, November 2003

De Architect, July-August 2002

‘Esthetische precisie; Orthodontistenpraktijk van Jeroen Schipper te Zwolle’, Klaske Havik, pp 46 - 49, July 2002

Giovani Architetti Europei 2002

Premio Europeo di Architettura ‘Luigi Cosenza’ 2002, 'An orthodontic practice', pp 74-77, March 2003

Il Progetto, nr. 15

'Anteprima Jeroen Schipper - Uno studio di ortodonzia a Zwolle', Matteo Nigli, pp 62-65, March 2003

Wallpaper, the hot 100, nr.55

‘Dental Gloss; orthodontic surgery in Zwolle’, pp 44 - 45, February 2003