Menu

mixed use project

Moscow, Russia

mixed use project

VAVILOVA 4

 

 

LANDMARK AND OASIS

The project is located on a prominent site within the central part of Moscow, close to Gorky Park and Moskva River. It comprises 42,000 sq m of housing, commercial space and a kindergarten.

The urban setting of the buildings anticipates on two adjacent housing configurations: the enclosed courtyard block of the Stalin era and the solitary structures of the post-war era. Two different living qualities are combined: introvert / extrovert and protected / overlooking.

The common underlayment for these divergent typologies is a continuous landscape of rolling meadows, infiltrating the suspended building volumes. The open ground floor area is free to be programmed, in the competition design it comprises a kindergarten and commercial premises along an internal alley.

 

 

CENTRAL COURTYARD
SITE PLAN
Vavilova street
SITE DIAGRAMS
SCULPTURED FACADE
SECTION COURT YARD
TOWER FACADE

 

 

‘the duality of the dynamic city and the luscious green park are experienced from each apartment’

The structure of the complex is based on the grid of the underground parking and offers a high-grade flexible housing differentiation. The tectonic of the pre-cast concrete façade elements anticipates on this flexibility. The infill of the elements can be customized according to the prospective disposition of floor plans.

 

 

 

COLOPHON

site: Vavilova Street, Moscow, Russia

client: PIK group Moscow

team: Michiel Hofman, Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Abel Kalsbeek, Joel Langeveld

collaboration: Schiemann Weyers architects

date: january 2014

size: 42.600 m2

costs: confidential

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!