Menu

residential project

Amsterdam, The Netherlands

residential project

NOORDERKAAP

CONCEPT

BEACON AT THE WATERSIDE

The Noorderkaap project consists of 2 luxurious apartment buildings on the North shore line of the IJ in Amsterdam, on one on the most prominent locations of the new Buiksloterham development.With the design we want to pay tribute to both the industrial past of the area, as to new opportunities that come with the explicit beacon position of the towers, within the future development of the area.

The architectural concept for both buildings consists of an open and rational concrete structure in the lower levels of the tower, topped with an extravagant and sculptural ‘hat’ of cor-ten steel. By this we are able to emphasize both the quality of living in the lower levels of the building, as on the higher floors. On all levels there will be one or two apartments per floor maximum.

 

 

SCULPTURAL FACADE

 

 

In the lower part of the building the apartments are set up horizontally, as panoramic free plan types, with full and unrestricted view on the water and the center of Amsterdam in front. In the higher part of the tower the apartments have double high bay windows, emphasizing the vertical quality of the apartments, generating unrestricted views on the Dutch skies. By this we are able to offer unique apartments on every floor, instead of a concept with lesser valued apartments in the plinth of the building and higher priced penthouses on top.

 

 

TYPOLOGY
HORIZONTAL APARTMENT
OUTDOOR SPACE
STREET FACADE
SUSTAINABILITY
SKY VIEW APARTMENT

 

 

To maximize this concept we designed the apartments in the concrete plinth with generous balconies, hanging from the building structure as large platforms. In the top of the building the outside space is designed as loggias or sheltered balconies within the niches of the sculptural façade, anticipating on the windy climate on this location. The standard size of the apartments varies between 200 and 330 m2 net, excluding approximately 30 m2 of balcony area per apartment.

‘With the design we want to pay tribute to both the industrial past of the area, as to new opportunities that come with the explicit beacon position of the towers, within the future development of the area’

In the materialization of the buildings we aim on blending in with the ‘industrial shipping yard background’ of the area. The white concrete façades with the rusty steel tops create an iconic, generous and natural appearance, emphasizing them as new beacons on the waterside.

 

 

WATERFRONT

 .

COLOFON

site: Amsterdam, The Netherlands

client: Kop Grasweg

team: Gloria Caiti, Casper van Leeuwen, Michal Marcinkowski, Patrick Meijers, Erika Ruiz, Jeroen Schipper, Elena Staskute

date: july 2016>

size: 3.018 m2

costs: confidential

.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!