Menu

residential project

Vlaardingen, The Netherlands

residential project

KW HARBOUR

modern day interpretation

 

 

 

SCHOOL OF HOUSES

Orange was asked to create a vision for a new housing program for the Wilhelmina harbour located in Vlaardingen. In the past, the main function of the harbour was related to the fishing industry and especially the herring. Nowadays the harbour is still used for the transfer of goods and is partly transformed into a recreational and residential area. A big part of the given plot is empty, but it also contains an old warehouse that was built around 1900. One of the objectives was to re-use the old warehouse and revitalize it.

‘..All the apartments have a two way orientation, both north and south, which will increase the living experience..’

To maximize the cultural identity of the spot and to enhance ‘collective individuality’ we created a contemporary interpretation of the warehouse, incorporating the concept of a school of herring. So no singular houses in a row, but a dynamic cluster of houses packed together like a group of individuals.

from individual to collective
STREET FACADE FROM QUAY
GROUND LEVEL PLAN
PENTHOUSE INTERIOR
PENTHOUSE PLAN

 

The new building contains 24 apartments and 3 penthouses with extra space for commercial ends in the existing building. The ground floor of the new part is raised to one meter above ground level, to handle the floods that sometimes occur. All the apartments have a two way orientation, both north and south, which will increase the living experience. The size of the apartments varies between 50 m² and 90 m², with only 2 apartments per floor on a core.

‘..We created a contemporary interpretation of the warehouse, incorporating the concept of a school of herring..’

For the materialization we picked a glazed brick, resembling the skin of herring and the sea. The rounded masonry details give the building a gentle and sophisticated expression, in contrast with the rough and unpolished warehouses in the surrounding area.

 

 

 

 

 

SHORT SECTION

 .

COLOPHON

site: Vlaardingen, The Netherlands

client: Mavadel Properties B.V.

team: Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Casper van Leeuwen, Abel Kalsbeek, Niek van der Putten, Elena Staskute, Rumen Yusifov

date: march 2017

size: 2.455 m2

.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!