Menu

mixed use project

mixed use project

GOLDEN CITY BLOCK 8

plot 08

 

 

 

SEARCHING FOR THE EXPRESSIVENESS

With Block 8 we continue the urban structure of Golden City ensemble. Block 8 is one continuous building that by its meandering movement embraces two big landscaped courts. Together with the courtyards of all blocks they create a chain of open spaces. They are linked sequentially by gates that remain open during the day allowing quiet walks for residents and guests of the quarter. The slight shifting of enclosed courtyards leave a large space for an open square on the south side of the block. Well positioned in the middle of Golden City development, the square becomes an essential element in a series of connected public spaces. Embraced with two-level commercial plinths it opens up towards the sun but is slightly shaded by tall transparent trees; the square will become a center of public activities.

´..Together with the courtyards of all blocks they create a chain of open spaces..´

 

 

 

expressive silhouette
landscape
eastern courtyard
cascade of green terraces
north facade

 

 

A special feature of Block 8, which differs it from the rest of ensemble, is a stepped and terraced volume of three high-rise towers. Gradually descending towards the low-rise curved building body, the 20-story high towers create space for generously sized terraces with view over the harbour on the north, the Finish gulf and the public park on the south. A distinctive terraced structure adds variety to the assemble silhouette, gives expressiveness, and strengthen the individual character of the block. At the same time, the white volume of the building, the golden plinth and the golden tops of the towers remain recognizable as a member of the Golden City development.

‘..A distinctive terraced structure adds variety to the assemble silhouette, gives expressiveness, and strengthen the individual character of the block..’

 

 

east facade
north facade
western courtyard

 

 

The facade composition is based on a simple regular grid. This structural facade emphasizes the dynamic silhouette of the building’s three-dimensional composition. The large glazing area provides many apartments with panoramic views, using the maximum potential of the location. Vertical and horizontal grid elements are not equivalent: horizontal elements protrude from the vertical ones. This technique emphasize the plasticity of the facade, gives it an additional layer of light and shadow.

‘..Curving around, the outer facade of one courtyard, smoothly flowing, becomes the internal facade for another courtyard and vice versa..’

Despite the uniform structural façade grid, the two sides of long length building slightly differ from each other through an extra vertical element in the system. Curving around, the outer facade of one courtyard, smoothly flowing, becomes the internal facade for another courtyard and vice versa, emphasizing the S-shape of the building. Specific golden elements such as gates, tower tops, double height commercial space and side façade of terraces add playfulness to the structural façade and enriches its composition

 

 

 

 

overview of blocks 7&8

 .

COLOPHON

site: Vasilievsky Island, St. Petersburg, Russia

client: Glorax Development

team: KCAP Architects & Planners + ORANGE architects i.c.w A.Len

ORANGE team: Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Paul Kierkels, Kapilan Chandranesan, Athanasia Kalaitzidou, Irina Vaganova, Panagiotis Seltsiotis, Gabriele Checchini

KCAP team: Ruurd Gietema, Masha Pidodnia, Oleg Urenev, Jeroen Neuteboom, Pieter Theuws, Kallirroi Taroudaki

date: july 2018>

size: 55.300 m2 (2.856 m2 retail + 52.444 m2 housing) + 9.730 m2 parking

costs: confidential

status: building permit & start sales

livestream: click here

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!